fbpx

În fiecare an, Asociația Institutul Bucovina dedică ziua de 16 ianuarie organizării unui eveniment cu dublă semnificație. În primul rând, este vorba despre aniversarea maestrului Mihai Pânzaru-PIM, mentor și colaborator. Totodată, este marcat începutul unei noi etape care ne duce mai aproape de împlinirea a două decenii de colaborare.

artă la unison

Cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 77 de ani și a 19 ani de parteneriat în numele artei, Galeria Zamca și Asociația Institutul Bucovina au găzduit vernisajul expoziției “Artă la Unison”, un manifest al îndrăgiților artiști suceveni, caricaturistul Mihai Pânzaru-PIM și fotograful Dimitrie Balint, dedicat Anului Cultural Ciprian Porumbescu – 2023. În acest context, invitații au participat și la lansarea de carte “Suceava – foto Balint”, creație a celui din urmă artist, moment care s-a bucurat de prezența drd. Delia-Ioana Leizeriuc, critic de artă și consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Suceava. Lucrările pot fi vizionate gratuit, până la data de 31 ianuarie 2023, de luni până vineri în intervalul orar 09:00 – 17:00, la sediul Galeriei Zamca din incinta Asociației Institutul Bucovina – strada Zamca, numărul 17A.

Surprizele au fost nelipsite de-a lungul evenimentului. În semn de recunoștință pentru dedicarea necondiționată, ambiția de neegalat și timpul investit în implementarea proiectelor de incluziune socială și formarea micilor artiști, Asociația Institutul Bucovina a lansat prima ediție a albumului “Artă – Creație – Inovație”, un omagiu adus maestrului Mihai Pânzaru-PIM. Materialul reprezintă o trecere în revistă a celor 16 expoziții care au ocupat loc de onoare în incinta Galeriei Zamca încă de la deschidere, în februarie 2021.

Volumul pune în lumină personalitatea maestrului, prin prisma criticului de artă drd. Delia – Ioana Leizeriuc: “Artist și prieten al artiștilor, călăuzitorul tinerilor creatori de frumos care sunt la început de drum, maestrul Pim este o persoană intuitivă, analitică și profundă și este mereu în căutarea și cercetarea subiectelor serioase, de fond, ale vieții. Este o fire captivantă și captivată de filozofie, cultură, religie, etică, psihologie și nu numai. Dar, chiar dacă lumea spiritului predomină, este un om cu un temperament și o personalitate impunătoare, de mare anvergură.”

incluziune socială prin artă

Galeria Zamca este un proiect al Asociației Institutul Bucovina, aflat sub coordonarea maestrului, curatorul acesteia, care din pasiune pentru cultivarea frumosului în comunitatea din care face parte, selectează atent și propune, lună de lună, proiecte artistice deosebite, care merită promovate în rândul sucevenilor. Dincolo de această misiune, în calitate de voluntar și mentor, Mihai Pânzaru-PIM sprijină dezvoltarea tinerelor talente, prin organizarea de ateliere de pictură și grafică, pentru micuții care aspiră să imprime o schimbare prin viziunea lor asupra lumii.

Activitatea se axează și pe incluziunea socială prin artă a copiilor refugiați din Ucraina. Astfel că, prin intermediul Centrului de Urgențe Sociale Suceava și al Clever Children Suceava, aceștia participă săptămânal la ore de desen grafic. Peste 80 din lucrările tinerelor talente au fost expuse în această toamnă la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava – una dintre locațiile de desfășurare a festivalului de film Ucraina-România “ROUA Film Fest”.

Interesul pentru mentoratul tinerilor se evidențiază și prin participarea la sesiunile de instruire din cadrul proiectului Roma Civic, lansat de Asociația RYMA. În luna octombrie, prezent în localitatea Vama, maestrul a vorbit tinerilor rromi despre artă și importanța de a avea un lider în comunitate, realizând în cele din urmă portrete ale tuturor participanților. Tradiția caricaturistică se extinde și în sfera proiectelor Erasmus+ implementate de Asociația Institutul Bucovina, fiind deosebit de apreciate de partenerii europeni care le primesc drept amintire a întâlnirilor de lucru la Suceava.

Cu ocazia aniversării, Asociația Institutul Bucovina dorește să transmită un sincer “La mulți ani!” maestrului Mihai Pânzaru-PIM. Vă mulțumim și vă admirăm pentru devotamentul și răbarea de care dați dovadă în a șlefui talentul generațiilor viitoare de adulți, și sperăm ca și în acest an să avem parte de o colaborare fructuoasă, în numele artei, al incluziunii sociale și al proiectelor pentru comunitate!

Postează un comentariu