Debut optimist de an școlar la Colegiul Vasile Lovinescu Fălticeni
Anul școlar a început la Colegiul Vasile Lovinescu din Fălticeni deosebit de promițător. Unitatea de învățământ parcurge o perioadă de importante transformări, care includ investiții în infrastructură și dotare didactică. În cadrul festivității de luni- 9 septembrie, directorul colegiului, Cristi Acatrinei Vasiliu a remarcat, adresându-se liceenilor, că “aceste condiții nu au fost disponibile generațiilor trecute. Trebuie să profitați de aceste resurse și să faceți pași hotărâți spre viitorul vostru. Indiferent de calea pe care ați ales-o – liceu sau școală profesională – ambele drumuri au un scop comun: să vă pregătească pentru viață”.
La rândul său, primarul Cătălin Coman a menționat că școala va beneficia de o investiție de 7,7 milioane de euro, fiind cel mai mare proiect de acest tip din Moldova: „Sunt extrem de emoţionat când trebuie să vorbesc la Colegiul Vasile Lovinescu pentru că eu sunt profesor aici şi doar temporar ocup funcţia de primar. Vreau să vă asigur că facem toate eforturile să aveţi parte de condiţii materiale extraordinare pentru o calitate deosebită a învăţământului. Într-o perioadă foarte apropiată Colegiul Vasile Lovinescu va fi beneficiarul unui proiect care va schimba pentru mulţi ani infrastructura acestui colegiu”.
Un secol de performanță în educație
Colegiul Vasile Lovinescu are o vârstă respectabilă, 100 de ani, așa încât investițiile erau mai mult decât necesare. Și până acum au fost efectuate reparații, dar numai la nivel punctual și nu de refacere capitală. Investițiile actuale sunt destinate clădirii principale, una dintre cele mai reprezentative la nivel întregului municipiu.
Derularea acestui program pe fonduri europene nu ar fi fost posibilă fără implicarea primarului Cătălin Coman și fără buna colaborare cu toate cadrele didactice ale colegiului, în special cu directorul Cristi Acatrinei Vasiliu. La nivelul județului Suceava mai sunt doar trei astfel de investiții pe lista obiectivelor care vor primi finanțare, prin programul “Proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile de interes și utilitate publică”.
un bun parteneriat cu comunitatea școlii- cheia succesului
Apropo de frumoasa vârstă a colegiului, Acatrinei Vasiliu a punctat exact: “Un secol de educație contribuie semnificativ la formarea tinerei generații. Zeci de generații de elevi au trecut pragul acestei instituții, fiecare elev ducând cu el visuri, speranțe, aspirații unice și devenind mai apoi lider inovator și cetățean responsabil. Privind în urmă, suntem plini de recunoștință față de toți cei care au contribuit la succesul nostru de-a lungul deceniilor: directori, profesori, personal auxiliar, personal nedidactic, autorități locale și centrale, parteneri, părinți și elevi. Fiecare a pus o piatră de temelie în construirea și menținerea acestei instituții de învățământ de elită și afirmarea identității noastre ca școală”.
Ce individualizează acum Colegiul Vasile Lovinescu în mediul educațional? În mod sigur, dimensiunea adaptării la specificul și dezideratele comunității, adeziunea la valorile autentice ale standardelor educaționale naționale și europene, profesionalizare, responsabilitate, cooperare și dezvoltare durabilă.