Galerie FOTO. Trăiește experiența Țara Dornelor în patru anotimpuri
Monica David, Asociația de Ecoturism Țara Dornelor, contributor bucowinaplus.ro
Aici poveștile încă se spun la gura sobei, iar buna dispoziție se trăiește afară, în mijlocul naturii. Asta-i o invitație în Țara Dornelor și trebuie tratată ca atare!
Pentru timpul ăsta în care ne pregătim de revenirea la (o) normalitate, facem și un tur vizual în destinația de ecoturism a Bucovinei. Mai târziu, convins de frumusețea locului prezentat în imagini, te invităm să trăiești chiar tu experiența numită Țara Dornelor.
Un fel de cocktail de energie pentru fiecare anotimp pe care să îl savurezi în timpul plimbărilor agale prin sat, sau pe traseele montane din destinație. Și-apoi, în viețile noastre agitate, cine n-are nevoie de așa ceva?!
#IARNA, în Țara Dornelor
Pentru că este iarnă și pentru că, inevitabil, simțim să ne cuibărim în locuri călduroase, te provocăm mai întâi la o plimbare în natură, cu sania trasă de cai. După o astfel de experiență, vei savura cu și mai mare poftă slănina sau cârnațul încinse pe grătar, iar vinul fiert va fi doar pretextul unor povești cusute cu ață albă.
Plimbare cu sania trasă de cai, zona Dealu Negru, Telescaun Vatra Dornei. Imagini oferite de Călin Gabor/ carpathiandreams.com/ ecoaequilibrium.blogspot.com / mtbBN.ro
Unde mai pui că viața animalelor sălbatice poate fi „citită” cel mai ușor iarna. Cu pregătirea și echipamentul potrivite, pe schiuri de tură, poți descoperi urmele animalelor sălbatice, precum: ursul, lupul, ciuta, cerbul, mistrețul, sau râsul.
Și, chiar dacă este iarnă, ciocănitoarea, bufnița, cocoșul de munte, sunt deseori întâlnite, ca răsplată pentru cei ce se aventurează prin zăpadă pe cărările munților. În Țara Dornelor, schiul de tură, se poate practica pe trasee din Giumalău, Masivul Suhard și în Parcul Național Călimani, unde ghizii locali îți îndrumă pașii spre locuri de poveste, greu de uitat.
Schi de tură în Călimani. Imagini oferite de Călin Gabor/ carpathiandreams.com/ ecoaequilibrium.blogspot.com / mtbBN.ro și Asociația de Ecoturism din Romania (AER) – https://www.asociatiaaer.ro/
#PRIMĂVARA, în Țara Dornelor
În a doua jumătate a lunii martie și continuând în aprilie, când ultimele pete de zăpadă se sting în șuvoaie, pădurea prinde glas de cântăreți, înzestrați fiecare cu repertoriul lui.
Cocoșul de munte sau „cavalerul pădurilor de molid și de brad” oferă un spectacol magnific prin cântecul, comportamentul și măreția trupului manifestate în această perioadă.
Puțin înainte de răsăritul soarelui, masculii atrag femelele cântând pe crengile arborilor, apoi coboară și își desfac coada într-un imens evantai, semn că a început „rotitul cocoșului de munte”.
Rotitul cocoșului de munte. Imagini oferite de Radu Adrian Rey/ nextdestination.eu
În amintirea plutăritului, pe râul Bistriţa se organizează plimbări cu barca gonflabilă. EASY-RAFTING-ul este modalitatea perfectă de a te distra și a admira în voie peisajul Țării Dornelor și crestele munților Bistriței, Giumalău și Rarău.
Aventură cu barca pe râul Bistrița. Imagini oferite de Salvamont Vatra Dornei și Călin Gabor
#VARA, în Țara Dornelor
În luna iunie, odată cu explozia de culoare a munților Călimani, dată de înflorirea bujorului de munte, experiența ta trece la capitolul: spectaculos și trebuie tratată numaidecât cu un prim popas la Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani.
Bujor de munte înflorit, în Parcul Național Călimani. Imagine de Liviu Huțanu, Administrația Parcului Național Călimani.
Drumeția pe Tărâmul Uriașilor de la 12 Apostoli îți dezvăluie relația dintre oamenii locului și natură, geneza Călimanilor și misterioasele stânci cu figuri omenești, precum Moșul, Mareșalul, Gușterul sau Mucenicul. Traseul tematic este spectaculos și gata de explorat, indiferent de anotimp.
Rezervația Geologică 12 Apostoli – Călimani. Imagini oferite de Mihai Moiceanu
Cicloturismul este o activitate inedită de a te bucura de farmecul unei zone, iar Ţara Dornelor este destinaţia perfectă unde poți combina plăcerea de a fi în natură cu mişcarea şi observarea modului de viaţă autentic al localnicilor. Varietatea celor 7 trasee pentru ciclism montan, ar trebui să te convingă de faptul că zona merită din plin explorată în șaua bicicletei.
Experiență pe două roți în Țara Dornelor. Imagini oferite de Mihai Moiceanu/ Phototour
#TOAMNA, în Țara Dornelor
Te lași dus de potecă în tinoavele din Țara Dornelor. Acestea sunt locurile perfecte pentru o zi de relaxare activă în natură, într-un loc cu aer curat, liniște și covorașe pufoase de mușchi, de un verde intens. În această frumoasă și lejeră drumeție, tu, familia sau grupul de prieteni, veți avea ocazia să aflați ce este un tinov, cum s-a format și ce specii de plante și animale rare adăpostește un astfel de loc.
Tinovul Mic Șaru Dornei. Imagini oferite de Călin Gabor/ carpathiandreams.com/ ecoaequilibrium.blogspot.com / mtbBN.ro
Foto – Tinovul Mare Poiana Stampei.
Înveți un meșteșug nou sau reiei firul copilăriei la țară. În Ţara Dornelor meşteşugul încondeierii ouălor se practică de mai bine de 100 de ani şi este strâns legat de arta broderiei de pe costumele populare, fiind o adevărată comoară a culturii populare bucovinene. În vestita comună muzeu, Ciocăneşti, peste 30 de femei încondeiază cu drag tot timpul anului. Le poţi trece pragul casei să te înveţe tainele acestei arte şi oul încondeiat de tine îţi va rămâne cea mai de suflet amintire!
Ou încondeiat. Imagini oferite de Călin Gabor/ carpathiandreams.com/ ecoaequilibrium.blogspot.com / mtbBN.ro
Tu ce anotimp preferi, sau ce activitate crezi că ți-ar prinde bine în perioada asta?
Împărtășește-ne părerea la secțiunea comentarii.
Și nu uita, Bucowina Plus este comunitatea celor care se implică și contribuie ca împreună să câștigăm un plus! Win a plus! Asociația de Ecoturism Țara Dornelor face parte din această comunitate Te invităm să te alături în această călătorie alături de noi, o călătorie a responsabilității, pornită din drag și dor de natură, de oameni și de tradiție.