Succesul unei diete – pe înțelesul tuturor. Larisa Cristea, nutriționist-dietetician Dorna Medical: „Așteptările nerealiste sunt cele care ne duc spre eșec!”

Succesul unei diete se vede în timp. Contrar așteptărilor nerealiste a multor pacienți care sunt dispuși să renunțe la orice doar să vadă cântarul de partea lor.

Ei bine, o dietă dezechilibrată, prin excluderea unor alimente sau chiar grupe alimentare, o dietă cu deficit caloric, o dietă de înfometare, va duce la scăderea în greutate.

Nu crezi că ai nevoie să mergi la nutriționist și atunci faci foamea și ajungi să-ți creezi frustrări. 

Practic în felul acesta situația se înrăutățește constant, kilogramele vor reapărea și vor strâmta hainele, iar dezamăgirea va fi pe măsură.

Compoziția corporală va fi în defavoarea pacientului prin creșterea procentului de grăsime și scăderea masei musculare.

Nu e totuna să slăbim masă musculară și să creștem masă de grăsime. Aspectul corpului va fi cel neașteptat chiar și atunci când ești aproape de greutatea dorită dar compoziția nu-ți ține partea.

  • greutatea de la care pornim;
  • compoziția corporală;
  • starea de sănătate;
  • predispoziția genetică;
  • profilul hormonal;
  • activitatea fizică;
  • anamneza – dietele pe care le-am experimentat până acum;
  • așteptările realiste/nerealiste;
  • starea emoțională (care poate încetini procesul dacă nu este una optimă).

De aceea sunt oameni care scad în greutate neașteptat de bine, într-un timp relativ scurt, iar progresul este constant, lună de lună, astfel trecând ani și menținând o greutate normală și o stare de spirit mult îmbunătățită.

Îi putem considera norocoși, îi putem invidia, deși nu ne ajută cu nimic să căutăm motive și scuze cum de altul poate și eu cu toate că mănânc puțin și urmez diete după diete. Poate ăsta e și motivul?

De cealaltă parte a baricadei sunt oamenii care au nevoie de ajutor constant, care trebuie ghidați, susținuți și învățați să aibă o relație echilibrată cu mâncarea și cu sine, să se iubească și să se aprecieze pentru fiecare progres pe care-l fac.

Nu este ușor să urmezi un stil de viață sănătos, presupune multă trudă și responsabilitate. Presupune să fii constant și să accepți greșelile care pot să apară pe traseu.

Nu este nimeni perfect, nici măcar nutriționistul. Așteptările nerealiste sunt cele care ne duc spre eșec. Eșec care ne vă determina să scăpăm complet controlul alimentar și ne vă împinge spre mâncat compulsiv, mâncat emoțional, distructiv.

Cu gândul că mă apuc de dietă, dar de luni sau poate de marți sau mă rog, o zi în care mi se aliniază astrele.

Larisa Cristea, nutriționist-dietetician #DornaMedical, vă așteaptă la Cabinetul de Nutriție în cadrul:

#DornaMedical Suceava (în incinta Centrului de Radiologie și Imagisticăi Dorna Medical Suceava, Strada Universității, nr. 29, Suceava)

#DornaMedical Câmpulung Moldovenesc (în cadrul Policlinicii Municipale din Câmpulung Moldovenesc, Strada Dimitrie Cantemir 2, etaj 1, camera 13)

 #DornaMedical Rădăuți (în incinta Centrului de recoltare analize medicale Dorna Medical, Strada Grănicerului nr. 12) 

 #DornaMedical Vatra Dornei (în cadrul Policlinicii DM din Vatra Dornei, Strada Mihai Eminescu, nr.19)

 

Postează un comentariu