Prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu a fost decorată cu Ordinul Național al Franței Legiunea de Onoare în Grad de Cavaler. Aceeași zi a marcat și deschiderea oficială a Alianței Franceze din Suceava. Ambasadorarea Franței la București, Laurence Auer, i-a acordat medalia chiar în clădirea istorică (Holul central al Corpului A) a Universității ”Ștefan Cel Mare”. Evenimentul a adunat atât cadrele didactice din universitate cât și oficialități sucevene, oameni pasionați de litere, artă și cultură și admiratori ai doamnei Ardeleanu.

Distincția Legiunea de Onoare este prima și singura de la momentul actual care a fost oferită unui bucovinean. Ea a stat la baza unui decret semnat de președintele Emanuel Macron, la propunerea ministrului de Externe și al Afacerilor Europene. Scopul a fost cel de a întări și încuraja relațiile culturale dintre cele două state.

Astăzi, împreună, onorăm atât trecutul cât și prezentul acestei regiuni istorice a Europei pentru a deschide în timpuri grele pentru omenire, un pod al speranței, printr-o minunată certitudine, iubirea ce leagă România de Franța și limba română de limba franceză”- și-a început discursul Prof. univ. DHC Ardeleanu Sanda-Maria.

Proiectele francofoniei sucevene s-au născut chiar în mijlocul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Alianța Franceză din Suceava a fost susținută de studenți, profesori și totodată colegi de breaslă ai doamnei Ardeleanu. Programele francofone au la bază un învățământ de limbă franceză recunoscut și răsplătit cu generozitate. Ele sunt construite în jurul limbii și culturii franceze. Alianța francofonă este un proiect care include diversitate pentru reușita construcției unui colectiv francez sucevean.

Alături de proiect, au fost mereu aproape atât Ambasada Franței la București, cât și instituții francofone. Printre acestea se numără: Institutul Francez din Romania, Reprezentanța Organizației internațională a francofoniei, Institutului Francez de la Iasi, Agenția Universitară a Francofoniei și Delegația Valonia-Bruxelles.

Mi-am continuat dorința de deschide noi orizonturi. Am reușit să aduc în Suceava foarte multe proiecte care nu ajungeau până la noi. Proiectul forte al Alianței Franceze este chiar acum pe rol și așteptăm să se taie panglica și mă bucur că am reușit să păstrăm în tot ceea ce facem colaborările cu administrația locală și județeană”.

Doamna Sanda-Maria Ardeleanu este un om recunoscător pentru tot ce viața i-a oferit. A muncit cu pasiune pentru a aduce Bucovina în atenția autorităților franceze. Deși drumul spre succes nu  a fost unul ușor, nu a renunțat niciodată la visul ei. Misiunea de cunoaștere a nordului țării a fost îndeplinit cu succes.

„În ceea ce mă privește, mă declar mândră de a fi fiică a acestui pământ binecuvântat de Dumnezeu și tot atât de încercat de-a lungul timpului. Din aceste încercări vine și forța și hotărârea comunității noastre de a lupta pentru mai bine, de a fi recunoscuți ca parte a Europei, de a împărtăși, de a se simte valorile noastre care se identifică cu cele comune: solidaritate, toleranță, dezvoltare și pace”a adăugat doamna Ardeleanu

Un om frumos, atât la chip cât și la suflet, mereu elegant și gata să ofere ajutor atunci când este nevoie. Doamna Ardeleanu are o vastă experiență de viață și profesională. Nu se sfiește să se mândrească cu locul de unde provine și promovează cultura și tradiția oriunde merge. Este genul de om care sfințește locul, iar Bucovina este mândră să aibă astfel de oameni.

„Este momentul astăzi să mulțumesc țării mele, regiunii și ținutului meu natal pentru seva europeană cu care m-au hrănit. Este astăzi minunata ocazie, unică și plină de încărcătură a unui întreg parcurs existențial, de a mulțumi Franței pentru că a ajuns în Bucovina, de data asta instituțional și sperăm pentru totdeauna. V-am așteptat de mult, am muncit pentru a convinge iar iubirea a învins” a mai adăugat dumneaei.

Citește și: Sanda-Maria Ardeleanu, o poveste despre excelență și perseverență

Prof. univ. DHC Sanda Maria Ardeleanu a promovat de-a lungul anilor francofonia în Bucovina atât în cariera de profesor universitar, cât și în viața sa culturală. Ea este fiica unui medic interist, și a unei profesoare de matemetică și a crescut într-un mediu plurilingv.

A fost încă din primii ani ai copilărie aproape de litere, fie ele române, maghare, germane sau chiar franceze. De atunci a rămas profund îndrăgostită de limba franceză și și-a construit țelurile, visurile, trăirile în jurul acestui scop lingvistic.

Sanda-Maria Ardeleanu este lingvist, profesor universitar Doctor Honoris Causa la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, Departamentul de Limbi şi Literaturi străine, Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării.

Deși viața a pus-o la multe încercări, s-a agățat mereu de un scop și a învins.

Putem face lucruri minunate dacă rămânem împreună. Atunci când am trecut prin boala Covid mi-am dat seama cel mai mult cât e de greu să faci față singur la greutățile vieții. Avem nevoie de empatie, avem nevoie unii de alții. Avem nevoie de familie, avem nevoie de prieteni, avem nevoie de o comunitate unită”.

Cu vechime în îndrumarea didactică, din 2008, dumneaei este profesor conducător de doctorat, domeniul Filologie-Lingvistică. Din 2005 este director al Centrului de Cercetare Analiza Discursului, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava. Tot din 2005 este și redactor șef al revistei Anadiss, o publicație bianuală care apare la Editura Universității din Suceava.

Din 2014, doamna Sanda-Maria Ardeleanu a fost (Co)Coordonator al Masteratului internaţional francofon cu diplomă dublă “Teoria şi Practica Traducerii”, USV – USM (Republica Moldova), iar din 2016, (co)responsabil al Centrului de Reuşită Universitară.

Nu în ultimul rând, doamna Ardeleanu este încă din 2017 coordonator-director al Bibliotecii universitare.

contribuitor Ioana Maria Ursu

Postează un comentariu