Direcția Silvică Suceava va planta, în acest an, 4,7 milioane de puieți
Regenerarea reprezintă cheia gestionării durabile a pădurilor, iar la Suceava, județul cu cele mai mari suprafețe împădurite din România, important atât din punctul de vedere al mediului, cât și economic, se desfășoară cele mai ample campanii de împădurire.
Direcţia Silvică Suceava va planta, în acest an, un număr total de 4,7 milioane puieţi, regenerând o suprafaţă totală de 1.739 de hectare, din care 819 hectare regenerări naturale şi 920 he tare regenerări artificiale. În cazul pădurilor proprietate privată cu contracte de administrare, se vor împăduri 92,62 hectare și se vor regenera natural 7,69 hectare.
A scăzut volumul materialului lemnos tăiat ilegal în județ
Paza pădurilor, pentru Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi pentru Direcţia Silvică Suceava reprezintă una dintre cele mai dificile sarcini și asta, în principal, din cauza fragmentării fondului forestier, rezultat al aplicării legilor fondului funciar. Cu toate aceste provocări, an de an, D.S. Suceava a făcut posibilă reducerea semnificativă a volumului tăiat ilegal prin organizarea de acțiuni specifice activității de pază.
Aceasta a făcut posibil ca în ultimul deceniu (2011-2021) volumul tăierilor ilegale să scadă substanțial. Astfel, de la un volum total tăiat ilegal de 13.189 mc. în anul 2011, s-a ajuns în 2021 la doar 2.358 mc (18 %). Același procent – reprezentând, așadar, o reducere de 82 % a tăierilor ilegale în curs de un deceniu – se regăsește și în situația lemnului tăiat ilegal raportat la 100 hectare de pădure: de la 3,83 mc/hectar în 2011, la 0,69 mc/hectar anul trecut.
Direcţia Silvică, una din cele mai eficiente unităţi productive sucevene
Trebuie subliniat că Direcţia Silvică Suceava administrează cel mai întins şi mai valoros fond forestier din ţară. Resursa regenerabilă reprezentată de pădurile Bucovinei a fost şi este unul dintre cele mai importante avantaje pentru economia judeţului Suceava. Altfel spus, în plan economic, ecologic şi social strict judeţean, Direcţia Silvică Suceava a rămas, până azi, una din cele mai mari, stabile şi eficiente unităţi productive sucevene.
„La nivel national asigurăm un salutar suport financiar, dar şi în material săditor, inclusiv pentru refacerea şi dezvoltarea fondului forestier în acele zone ale ţării care sunt, din diferite motive, mai sărace în păduri. Unitatea noastră are nu numai deosebite rezultate productive, financiare, ci şi-a dovedit cu o consecvenţă unanim recunoscută vocaţia de creator de mediu, de generator de sănătate şi securitate ecologică pentru întreaga ţară. Noi administrăm, prin cele 24 de ocoale silvice, peste trei sferturi din suprafaţa împădurită a judeţului – ce totalizează peste 440.000 de hectare şi reprezintă 7% din fondul forestier national” a spus directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
Poate îți place și:
Pădurea Cercetașilor României Suceava – speranța spre o lume mai bună