fbpx

Anul 2021 a venit cu promisiuni legate de accesarea unor fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea și dezvoltarea urbană. La finalul anul 2020, Suceava a deținut locul fruntaș în ceea ce privește atragerea proiectelor cu finanțare europeană, din Regiunea Nord-Est. Astfel, nu mai puțin de 60% dintre proiectele propuse în Exercițiul Financiar 2017-2020 au fost realizate cu bani europeni.

Dacă la început de an se discuta despre portofoliul de proiecte aferent perioadei de finanțare 2021-2027, sucevenii nu au bătut pasul pe loc și s-au apucat de implementat un program prin care să fie atrase cât mai multe fonduri europene nerambursabile.

Așadar, în Exercițiul Financiar 2021-2027 au fost cuprinse crearea de parcări publice pentru suceveni și realizarea de infrastructuri școlare. De asemenea, se mai dorește realizarea unui fond e Reziliență pentru localități, spații verzi, locuri de joacă și nu numai. Primele semne ale atragerii fondurilor nerambursabile spre modernizarea urbană au apărut și sunt considerate exemple de bune practici.

Peste 1 milion de euro pentru parcarea subterană din Piața Agroalimentară George Enescu

Creșterea traficului rutier a impus construcția unei noi parcări subterane în municipiul Suceava. Totodată, în apropierea pieței se află și Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava, iar la ore de vârf traficul este imobilizat. De multe ori cauza reprezentând-o  studenții care sunt în căutarea unui loc de parcare dar și persoanele care merg la muncă, școală ori cumpărături. 

 

Feedback-ul pozitiv al parcărilor de sub esplanada centrală a mobilizat autoritățile să pregătească terenul pentru o altă parcare în Piața Agroalimentară George Enescu sau Piața Mică, așa cum este cunoscută de localnici.

Modernizarea subterană, supraterană și a zonei adiacente pieței

Încă din 2019 au început lucrările pentru Modernizarea Pieței George Enescu. Prin urmare, va fi luată în considerare înlocuirea chioșcurilor și tarabelor vechi, iar 70 de locuri de parcare vor fi degajate.

Valoarea totală a proiectului depășește un milion de euro. Majoritatea banilor sunt alocați suprafeței. Proiectul de modernizare nu include aleea comercială, dar include o serie de spații comerciale private, care vor fi tratate unitar în proiect. Costurile vor fi suportate de către proprietari. 

După finalizarea construcției parcării subterane și a pieței produselor agricole, va fi luată în considerare și zona din apropiere. Astfel, întreaga zonă înconjurătoare va fi modernizată și dezvoltată, inclusiv Aleea Saturn și Aleea Venus, spre cabinetele medicale. În prezent, turnarea structurii de rezistență și a parcării în sine a fost finalizată, iar stâlpii care susțin structura pieței au fost ridicați.

Termenul de finalizare a investiției este 31 decembrie 2021.  Lucrarea este coordonată de asocierea firmelor SUCT SA – LOIAL IMPEX SRL – DON PROIECT SRL. Un lucru de apreciat este că pe timpul derulării lucrărilor, Piața Mică și-a continuat activitatea.  Ea a fost mutată pe un teren din imediata apropiere, închiriat și amenajat corespunzător de Primărie.

 

La finalul lucrărilor, accesul în parcarea subterană se va face pe un sens unic, de pe strada Aleea Saturn. În ceea ce privește ieșirea va fi tot pe strada Aleea Saturn, dar spre Star Mod.

Proiect de peste 2 milioane de euro pentru Colegiul Național "Petru Rareș" cu fonduri europene și fonduri proprii

Una dintre cele mai performante unități de învățământ va beneficia de o investiție majoră.  Aproximativ 2,3 milioane de euro din fonduri europene și din fondurile proprii ale Primăriei Suceava se vor duce la Colegiul Național “Petru Rareș”. Se are în vedere Construirea unui  corp clădire cu săli de clasă și laboratoare pentru elevii de gimnaziu. Proiectul european aprobat are o valoare totală de 6.262.315,03 lei, din care valoare eligibilă 5.003.734,19 lei.

Un alt proiect alocat acestui colegiu este un Centru de documentare – informare. Programul este în curs de finalizare, fiind finanțat cu fonduri proprii și atrase de la primărie. Termenul limită până la finalizare este 01.09.2021.  Acest centru va avea costuri de 4.870.015 lei.

Cu aceste  două proiecte de investiții în valoare de 11.132.330 de lei (aproximativ 2.270.000 de euro), Colegiul Național “Petru Rareș” va avea 6 noi săli de clasă, spațiu expozițional, spațiu documentar modern și o clădire cu caracteristici arhitecturale deosebite, care îi vor da municipiului valoare și vizibilitate, ajutând la  creșterea calității învățământului.

Pregătiri pentru învățământul dual la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Suceava

Consolidarea, reabilitarea și modernizarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară vor începe curând. În această primăvară s-a semnat un contract cu o valoare de de 5.269.628,11 lei cu TVA, din care fonduri europene nerambursabile de 4.344.142,91 lei.

Scopul general al proiectului este creșterea participării la educația profesională și tehnică și învățarea pe tot parcursul vieții prin restaurarea, modernizarea și dotarea Colegiului Tehnic al Industriei Alimentare Suceava din județul Suceava..

Proiectul va fi realizat de firma Euro Est Group SRL Suceava care a câștigat licitația organizată. Lucrările presupun refuncționalizarea spațiilor existente, se vor efectua reparații la șarpantă și se vor reabilita instalațiile electrice, termice și sanitare și de detecție incendiu. Torodată, proiectul ia în calcul și dotarea sălilor de clasă și a laboratoarelor. 

Un laborator dotat este foarte important, deoarece implică primul contact al elevului cu mediul de lucru, oportunități de îmbunătățire prin punerea în practică a conceptelor învățate și oportunități mai mari de integrare pe piața muncii.

Postează un comentariu